A este paso, comer será un luxo, desde fai varios meses podemos comprobar como aumentan os prezos de varios alimentos, se anteriormente falabamos das subidas dos cereais ou o leite, agora podemos falar de iogures, manteigas de leite de vaca, queixos ou aceites vexetais.

Todos os derivados do leite incrementan os prezos, podemos mencionar os produtos de Danone por exemplo, a marca anunciou que vai proceder a aumentar os seus produtos nun 10,5% e a causa é o aumento dun 30% do custo do leite, consecuencia directa da subida dos cereais e de que ata agora os gandeiros producián case para cubrir custes. Os aceites vexetais van subir nada menos que un 30% o seu prezo, todas as novas subidas son indubidablemente consecuencia directa dos biocombustibles.

Pagamos indirectamente a elaboración destes novos combustibles, é un gasto extra que asumimos exclusivamente os consumidores e como se trata de produtos alimenticios, seguiremos gozando deles.

Todas as grandes compañías relacionadas indirectamente cos cereais anuncian subidas e estas aumentarán acompañando o aumento da produción de biocombustibles. Pero o que verdadeiramente me impactou son as declaracións de Xavier Durien, secretario xeral da Federación Europea de Comercio Comerciante polo miúdo e Almacenista, que indica que “se trata dunha situación normal que se atopa suxeita a un reequilibrio do prezo dos alimentos que durante moitos anos presentaban baixos prezos e poucas subidas”.

Na nosa opinión, non se pode ter “máis morro” que a que mostra o señor Durien, poderiamos mencionar centos de produtos e as súas bestiais subidas de prezo e en toda a rama alimentaria. Por fortuna, a maioría dos consumidores non se tragan estas declaracións e saben sobradamente que os biocombustibles, a especulación, os acordos secretos entre compañías alimentarias e a pouca regulación que ofrecen os gobernos, son a verdadeira causa.